Herinneringen zijn zo belangrijk in ieders leven.

Herinneringen aan hun overleden kind zijn onbetaalbaar waardevol voor ouders. Stichting Make a Memory helpt ouders, die met dit enorme verdriet te maken krijgen, door het maken van foto’s van de laatste momenten samen met hun (vaak al overleden) kind.

Dus ook voor ouders die in Groot Bergeijk wonen. Voor deze ouders en de grote kring mensen om hen heen, veelal ook woonachtig in Groot Bergeijk, blijken de foto’s van heel groot belang.

–   Professionele fotografen maken deze foto’s belangeloos.
–   Bijna alle ziekenhuizen in Nederland wijzen ouders op het bestaan van Make a Memory
–   Gemiddeld krijgt Make a Memory 2 á 3 verzoeken per dag. Schrikbarend veel
–    Al 15 jaar blijkt dat de foto’s een belangrijke bijdrage leveren aan de verwerking van het verdriet.
–    Omdat wij het belangrijk vinden dat alle ouders een beroep op ons kunnen doen, zijn er voor ouders geen kosten verbonden aan deze foto’s. De kosten worden o.a. gedragen door sponsoren en donateurs.

MaM  werkt in het hele land. Bijna alle ziekenhuizen werken met ons samen. Met zo’n landelijke dekking mag de gemeente Bergeijk trots zijn dat Make a Memory in de gemeente Bergeijk, t.w. in Westerhoven,  gestart en nog steeds gevestigd is.

In oktober van dit jaar bestond Make a Memory 15 jaar. Een hele mijlpaal.  Make a Memory is niet meer weg te denken uit onze maatschappij; ook niet meer uit Bergeijk.

Make a Memory heeft in haar 15-jarig bestaan inmiddels ± 13.000 kinderen gefotografeerd, waaronder ± 20 uit de gemeente Bergeijk. Een reportage is voor ouders kosteloos. Voor Make a Memory zijn de kosten van een reportage ongeveer € 200,00, dus alleen al voor de gemeente Bergeijk was dit 4.000,–.

Binnen Make a Memory werken hoofdzakelijk vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers die wonen of hebben gewoond in de gemeente Bergeijk is minstens 130.

Make a Memory doet naast het maken van de foto’s meer voor ouders om te troosten, zoals de ontwikkeling en het laten drukken van een herinneringsboek. Dit boek bleek en blijkt nog steeds voor veel ouders belangrijk, omdat het helpt bij het verwerken. De eerste druk was meteen weg. Ook is in bijna alle ziekenhuizen dit boek te vinden.

Regelmatig heeft Make a Memory op de Kerstmarkt in Bergeijk gestaan. 

In 2019 zijn wij zelfs gestart met een Herinneringsboom. De grote boom, die toen nog voor de Hofkerk stond, vervulde deze rol. Burgemeester Arinda Callewaert heeft bij ingebruikname van de Make a Memory Herinneringsboom de verlichting in deze boom ontstoken en een toespraak gehouden, waarin zij het belang van Make a Memory onderstreepte.

Iedereen die iemand wilde herdenken of een speciale wens voor iemand had kon een kaartje invullen en nadat deze in een kerstbal gestopt was, deze bal in die boom hangen. Heel veel mensen hebben hier gebruik van gemaakt, dus de behoefte was er zeer zeker. Twee weken hebben deze ballen in de boom gehangen. Het was een indrukwekkend gezicht. Helaas kwam het jaar/jaren daarna ineens een boom, waarin geen ballen gehangen konden worden. Echt heel erg jammer.

Omdat de behoefte zo groot was hebben we tijdens de kerstmarkt in 2022 in een kleinere vorm een herinneringsboom bij onze kraam op de kerstmarkt gehad. Ook deze heeft vol herinnerings/wensballen gehangen.

Make a Memory heeft 3 jaar op rij Wereldlichtjesdag-bijeenkomst/wandeling georganiseerd in de Natuurtuin in Bergeijk. Deze avond was nadrukkelijk niet alleen voor ouders voor wie Make a Memory foto’s heeft gemaakt, maar voor iedereen die een kind miste. Boven verwachting veel mensen waren op deze avonden aanwezig. Een deel kwam van ver, maar een groot deel kwam uit Bergeijk.

De avonden begonnen met een wandeling door met kaarsen verlichte paden door de natuurtuin, met stoppunten waar van toepassing zijnde gedichten werden voorgedragen, lied werd gezonden, verhaal voorgelezen, muziek werd gespeeld, film werd vertoond etc. De wandeling werd voorafgegaan en afgesloten met een bijeenkomst in het gebouw van de Natuurtuin. Om 19.00 uur (lokale tijd) werden wereldwijd kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan deze kinderen, zo ook op deze avonden in de Natuurtuin.

Oud Burgemeester Driek van de Vondervoort was hierbij aanwezig. Ook is hij al jaren lid van ons Comité van Aanbeveling.

Alle 3 de avonden waren indrukwekkend mooi. Helaas kregen wij het door het groeiend aantal aanwezigen niet meer georganiseerd, waardoor er geen vervolg meer is gekomen.

Hopelijk heeft U in bovenstaande onderbouwing kunnen lezen dat Make a Memory zich ook inzet voor een gemeenschappelijk belang in Groot Bergeijk.

Daarom: indien U de donatie toekent aan Make a Memory zal dit gebruikt gaan worden om ouders die hun kind verliezen, dus ook uit Bergeijk, te kunnen blijven helpen.

Om een korte impressie te krijgen wat stichting Make a Memory voor ouders en nabestaanden kan betekenen verwijs ik u graag naar onze film ‘Trots en Troost’.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten van het BOC.